Fillippa Salomonsson jest trenerką holistycznego modelu zdrowia dla kobiet. Odniosła sukces, który zawdzięcza zarówno stylowi odżywiania, treningom i samoświadomość, jak również pozytywnym relacjom z innymi ludźmi.Urodziła się w Göteborgu, dorastała w Miami. Prowadziła własną agencję PR w Nowym Jorku. Od kilku lat mieszka i pracuje w Sztokholmie. Prowadzi popularnego bloga Raw Clarity w Wellness. Stworzyła własną markę soków Raw Clarity Cleanse ze sklepem w Sztokholmie.Jako trenerka zdrowia prowadzi wykłady oraz udziela osobistych porad. Z pomocą tego prostego, trzytygodniowego programu uwolnij się od zachcianek na coś słodkiego. Delektuj się wspaniałymi potrawami o bogatym smaku i pełnymi substancji odżywczych, zacznij słuchać swojego ciała i dowiedz się więcej o cukrze. Poza tym, że wymkniesz się spod władzy cukru, uspokoisz swój żołądek, będziesz mieć piękniejszą cerę, poprawisz odporność i nabierzesz energii.12 korzyści wynikających z ograniczenia cukru: równy poziom energii, ładniejsza i rozświetlona cera, unikanie wielu chorób, niezależność od cukru, lepszy stosunek do własnego ciała, ułatwione rozpoznawanie sygnałów głodu, lepszy kontakt z własnymi uczuciami, wewnętrzna jasność, spożywanie pełnowartościowego jedzenia, które wzmacnia organizm, więcej równowagi w życiu, stabilny poziom cukru we krwi, zdrowsze i lżejsze ciało.
UWAGI:
Na okł.: Trzytygodniowy program oczyszczający, odchudzający i wzmacniający organizm. Indeks.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Ta książka to prawdziwa kopalnia wiedzy o najbardziej odżywczych pokarmach i rzeczywistych potrzebach suplementacyjnych. Jest w niej wszystko, co powinieneś wiedzieć o diecie roślinnej, czyli:- najbardziej aktualne informacje na temat witamin i składników mineralnych, niezbędnych do zachowania zdrowia i o sposobach ich dostarczania ze źródeł roślinnych- opis różnych potrzeb żywieniowych organizmu w zależności od wieku i etapu życia- przykłady diety opartej na produktach roślinnych dostosowanej do potrzeb sportowców, osób zmagających się z różnymi chorobami i próbujących schudnąć- praktyczne wskazówki dotyczące wyposażenia twojej kuchni, odżywczego wzbogacania ulubionych dań i zdrowego jedzenia poza domem- przepisy na pyszne, odżywcze i pełnowartościowe dania oraz przykładowy tygodniowy jadłospis, który pomoże ci rozpocząć przygodę z dietą roślinną.
UWAGI:
Tyt. oryg.: The comlete idiot`s guide to plant-based nutrition. U góry okł. : Poleca dr T. Colin Campbell, autor książki "Nowoczesne zasady odżywiania". Indeks.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
"Dieta w wielkim mieście" - dietetyczny niezbędnik każdej kobiety, pomoże uporządkować menu, nauczy wybierać właściwe produkty oraz ułatwi uporanie się ze wszystkim dolegliwościami dopadającymi "zakręcone" pracą kobiety (zaparcia, wzdęcia, depresja, problemy z urodą itd.). W książce zebrano ogromną ilość praktycznych rad i diet na każdą okazję: na lepszą miłość, super samopoczucie, błyskawiczne odchudzanie, sex-appel, a nawet turbo doładowanie po przekroczeniu w krótkim czasie wielu stref czasowych.
UWAGI:
U góry okł.: bądź zdrowa i piękna - bez wyrzeczeń.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Jest to nowoczesny podręcznik skierowany do słuchaczy Wydziałów Dietetyki Medycznych Studiów Zawodowych, dostosowany do obowiązującego programu nauczania.Omówiono w nim zagadnienia dotyczące podstaw żywienia człowieka, a także żywienie w różnych jednostkach chorobowych. Bardzo szczegółowo zostały przedstawione rodzaje diet i sposoby ich zastosowania.Przejrzyste i klarowne omówienie zagadnień oraz zawarte w podręczniku informacje o nowościach na rynku farmakologicznym i spożywczym sprawiają, że książka może być przydatna także dla osób zawodowo niezwiązanych z tym tematem. Jest to nowoczesny podręcznik skierowany do słuchaczy Wydziałów Dietetyki Medycznych Studiów Zawodowych, dostosowany do obowiązującego programu nauczania.Omówiono w nim zagadnienia dotyczące podstaw żywienia człowieka, a także żywienie w różnych jednostkach chorobowych. Bardzo szczegółowo zostały przedstawione rodzaje diet i sposoby ich zastosowania.Przejrzyste i klarowne omówienie zagadnień oraz zawarte w podręczniku informacje o nowościach na rynku farmakologicznym i spożywczym sprawiają, że książka może być przydatna także dla osób zawodowo niezwiązanych z tym tematem.
UWAGI:
Bibliogr. Indeks.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Agnieszka Mielczarek - dyplomowany coach zdrowia, prywatnie partnerka Pascala Brodnickiego. Jej klienci zgłaszają się do niej, bo czują się zagubieni pośród zbyt wielu dietetycznych rad. Książka Dobre życie. Dieta i rozwój z coachem zdrowia to program osiągnięcia dobrego samopoczucia, zdrowia i pięknej figury, rozpisany na 12 miesięcy. Agnieszka pisze prosto i praktycznie, prowadząc czytelników za rękę podczas odnajdywania w sobie odwagi do zmian, trenowania motywacji i rozstrzygania najważniejszych życiowych dylematów. Porady dietetyczne są integralną częścią tej książki.
Pascal Brodnicki - znany i lubiany w Polsce kucharz, z którym Agnieszka tworzy od kilkunastu lat wspaniały, harmonijny związek. Jest autorem prostych i niebanalnych przepisów na każdy miesiąc.
Oto pomysłowe dwa w jednym: inteligentny coaching z książką kucharską. Jedno i drugie jest w modzie, i bardzo dobrze - nic lepiej nie nadaje się do poprawy jakości życia! Nawet osoby niezarażone wirusem kulinarnym uraczą się świetnymi przepisami i zdrową dietą. Przy okazji przećwiczą szeroki repertuar umiejętności niezbędnych do wzmocnienia charakteru, dbania o siebie i swoje bliskie relacje. Kupuję! /Ewa Woydyłło, psychoterapeutka/
UWAGI:
Na okł.: Przepisy Pascala Brodnickiego na każdy miesiąc : odważ się na zmiany, spełnij marzenia, schudnij. Indeks.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Francuskie dzieci jedzą wszystko : jak wyrobić dobre nawyki żywieniowe u dzieci Tyt. oryg.: "French kids eat everything : how our family moved to France, cured picky eating, banished snacking, and discovered 10 simple rules for raising healthy, happy eaters,".
Opowieść o tym, jak nasza rodzina przeprowadziła się do Francji, wyleczyła się z grymaszenia, skończyła z przekąskami oraz odkryła dziesięć prostych zasad wychowania szczęśliwych i zdrowych smakoszy. ŻADNYCH PRZEKĄSEK!
Karen Le Billon - profesor na Uniwersytecie British Columbia, z doktoratem z Oksfordu, a prywatnie mama dwóch dziewczynek.
Karen Le Billon JEDZENIE PO FRANCUSKU Jeśli kiedykolwiek próbowaliście przemycić zdrową żywność w obiedzie waszych dzieci, uciekaliście się do przekupstwa, by skończyły posiłek, albo zniechęceni odpuszczaliście sobie przestrzeganie długiej listy zakazów, ta książka jest dla was.
Gdy Karen Le Billon wraz z dziećmi przeniosła się z Kanady do rodzinnego miasta swego męża w północnej Francji, nie spodziewała się edukacji żywieniowej, jaką przyszło im tam (z początku nie bez oporu) odebrać. W przeciwieństwie do córek autorki francuskie dzieci jadły porządnie i z radością - w dodatku wszystko, od buraków po brokuły, od sałaty po szpinak, od małży po muesli. NIE MUSISZ TEGO POLUBIĆ ALE MUSISZ SPRÓBOWAĆ.
Przekonaj się, jak Karen odkrywała dziesięć francuskich zasad jedzenia rozwijających zdrowe nawyki, i wypróbuj wskazówki, sztuczki, metody i przepisy, dzięki którym także twoje dzieci wyrosną na zdrowych i szczęśliwych smakoszy.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni